Vánoce jsou za rohem a pokud jste v tom všem shonu nestihli napéct cukroví, nevadí. Máme pro vás pár receptů na vánoční perníčky, které jsou po upečení hned měkké. Takže můžete mlsat již druhý den po upečení!
Bezlepkové perníčky
Suroviny
- 700 g pohankové mouky
- 300 g třtinového cukru
- 200 g medu
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky citrónové kůry
Postup
Jakmile budete mít dokonale hladké těsto, tak jej zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odpočívat v ledničce.
Na druhý den, kdy už je těsto na perníčky pěkně odleželé, přichází ta zábavnější část, a to vyválení a vykrajování všech možných tvarů a patvarů. A aby byly perníčky tip-ťop, tak předtím, než je dáte do trouby, je potřete rozmíchaným vajíčkem.
Trouba musí být vyhřátá na 175 °C, perníčky pak pečte 10 minut. A bacha ať se při vyndávání plechů nespálíte!
Tip: Pokud perníčky máte jako ozdobu na stromeček, doporučujeme přidat 350 g Jizerky, ať vám ty perníčky vydrží. Po uležení a při vykrajování nezapomeňte udělat dírku, aby bylo za co perníček pověsit.
Hotové perníčky můžete servírovat ve vánočním porcelánu Villeroy & Boch / Winter Bakery Delight
Veganské perníčky pro vánoční človíčky
Suroviny
- 2 hrnky pohankové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky (mandle by měly být rozmixované)
- ½ hrnku datlí
- 1/3 hrnku vody
- 4 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1/3 hrnku kokosového cukru
- ¾ balíčku prášku do pečiva
- ½ polévkové lžíce muškátového oříšku
- ½ polévkové lžíce hřebíčku
- 1 polévková lžíce skořice
- 2 polévkové lžíce strouhaného zázvoru
Postup
Tomuhle těstu stačí, když si odpočine 2 hodiny v ledničce, takže pokud jste moc horliví, ráno ho zadělejte a večer už můžete uždibovat hotové perníčky.
Těsto vyndejte z ledničky, vyválejte vždy jen část tak, aby tloušťka byla okolo půl centimetru.
Vyhřejte troubu na 170 °C a pečte 12-13 minut.
Pak už jen nechte vychladnout a na řadu přichází milované zdobení perníčků.
Recept na polevu
- 1 a ½ hrnků moučkového cukru
- 1 polévková lžíce kokosového oleje a k tomu několik lžic mandlového mléka
Tady už není nic složitého, jen vše smícháte, přelijete do igelitového sáčku, prostřihnete konec a můžete se kreativně vyřádit.
Ozdobené perníčky pak dejte do ledničky, díky tomu poleva perfektně zatuhne. Po 2 hodinách vyndejte a můžete hned jíst, jelikož jsou to přeci vánoční perníčky bez odležení, tak nemusíte čekat!
Abyste měli kam vykrojené perníčky dávat, máme pro vás tento podkladový talíř Villeroy & Boch / Toy’s Delight
Medové perníčky
Suroviny
- 2 ks vajec
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce medu
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 100 g tuku na pečení
Postup
Těsto je hotové, tak mu dejte 30 minut v ledničce.
Po 30 minutách si nachystejte pomoučenou plochu a váleček. Těsto rozvalte na silnější plát a můžete vykrajovat libovolné tvary perníčků.
Medové perníčky pak dejte na plech, který je pokrytý pečícím papírem.
Trouba musí být vyhřátá na 180 °C a perníčky pečte 8 minut.
Hotovo, teď už jen aby zchladly a můžete ozdobit.
Když servírovat, tak jedině v tomto porcelánu Villeroy & Boch / Toy’s Fantasy
https://www.luxurytable.cz/toy-s-fantasy/
Žádné komentáře:
Okomentovat