úterý 20. prosince 2016

SILVESTR: ZAUJMĚTE CHUTNÝMI POMAZÁNKAMI A KOKTEJLY

Konec roku se pojí s oslavami a stoly prohýbajícími se pod tíhou jednohubek a chlebíčků. Každoročně se také jedná o období, kdy se musí v relativně krátkém čase připravit velké množství chutného jídla. Přinášíme vám jednoduché i náročnější recepty na ty nejlepší pomazánky a koktejly, se kterými bude příchod nového roku nezapomenutelný.


Pomazánky

Klasické i neobvyklé pomazánky skvěle chutnají a překvapí vaše hosty. Které ale připravit? Inspirujte se s námi.

Nivová pomazánka s ořechy

Budete potřebovat:
  • 200 g sýru niva
  • 200 g pomazánkového másla
  • 1 bílý jogurt
  • 30 g vlašských ořechů
Postup:
Tato pomazánka je opravdu velmi jednoduchá. Nivu stačí najemno nastrouhat, ořechy nahrubo nasekat a smíchat s ostatními ingrediencemi. Poté pomazánku nechejte jeden den odležet v chladu a podávejte.
Zdroj: recepty.cz

Vaječná pomazánka

Budete potřebovat:
  • 6 ks vajec
  • 2 lžíce hořčice
  • 8 lžic tatarské omáčky (pro zdravější verzi použijte bílý jogurt)
  • 1 ks cibule
  • Pažitka
  • Mletý pepř
  • Sůl
Postup:
Vaječná pomazánka patří mezi klasiku, která ale nikdy neomrzí. Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky, přidejte hořčici, tatarku nebo jogurt, najemno nakrájenou cibuli, nasekanou pažitku a všechno důkladně promíchejte. Pomazánku osolte dle vlastní chuti, nechejte půl hodiny odpočinout v chladu a podávejte.
Zdroj: recepty.cz

Talíře

Bramborová pomazánka

Budete potřebovat:
  • 3 středně velké vařené brambory
  • 4 ks nakládaných okurek
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce tatarské omáčky (nebo bílého jogurtu)
  • Mletý pepř
  • Sůl
Postup:
Ze všeho nejdříve ušlehejte tvaroh s máslem a mlékem. Poté najemno nastrouhejte sýry a na drobné kostičky nakrájejte šunku a feferonky. Vše smíchejte a dochuťte paprikou a solí. Nezapomeňte ale, že sýry jsou už samy o sobě slané.
Zdroj: recepty.cz

Na stůl plný jednohubek a chlebíčků můžete také přidat misku s olivami a balkánským sýrem, do další připravte rajčata s mozzarellou a do poslední například nivu s ořechy. Věřte, že se po nich hned zapráší. Pokud byste ještě rádi doplnili cukroví něčím sladkým, připravte banány v čokoládě. Jednoduše nakrájejte zralé banány na kolečka, vložte každé kolečko mezi dva piškoty, napíchněte na párátko a namáčejte v rozpuštěné hořké čokoládě. Nechte ztuhnout a hostům přinášejte jako dobrůtku v půli večera.

Mísy

Koktejly

K Silvestru neodmyslitelně patří také alkohol. Ty nejlepší chutě zakusíte s domácími koktejly, které není vůbec těžké připravit. Jak na ně?

Silvestrovská bowle

Budete potřebovat:
  • 0,5 l vodky
  • 1 konzervu kompotového ananasu
  • 3 větší pomeranče
  • 1 l bílého polosladkého vína
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 konzervu kompotovaných mandarinek
Postup:
Pomeranče oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ananas i mandarinky slijte a nakrájejte také na malé kousky, šťávu z ananasu nevylívejte. Ovoce vložte do větší skleněné nádoby, která pojme přibližně 3 litry, zasypte je vanilkovým cukrem a přidejte ananasovou šťávu. Dobře promíchejte, zalijte vodkou, vínem, promíchejte a máte hotovo. Silvestrovský koktejl nechejte uležet v lednici.
Zdroj: recepty.vareni.cz

Koktejlové sklenice

Růžový koktejl

Budete potřebovat:
  • 0,5 dl ginu
  • 4 kostky ledu
  • 0,3 dl malinové šťávy
  • 0,3 dl bílého vermutu
Postup:
Kostky ledu roztlučte pomocí paličky v čisté bavlněné utěrce. Šejkr naplňte do ¼ roztlučeným ledem, přilijte gin, vermut i malinovou šťávu a pořádně protřeste. Koktejl nalijte do pohárů a podávejte ozdobený třešní nebo jiným ovocem.
Zdroj: recepty.vareni.cz

Chi chi koktejl

Budete potřebovat:
  • 5 cl vodky
  • 4 cl kokosového likéru
  • 8 cl ananasového džusu
  • 5 kostek ledu
  • 2 cl citronového džusu
Postup:
Kostky ledu rozdrťte a vložte do větší sklenice. Poté přilijte všechny ingredience, koktejl zamíchejte a podávejte s plátky čerstvého ananasu.
Zdroj: recepty.vareni.cz

Koktejlové sklenice

Připravte se na konec roku chutnými pomazánkami a koktejly a pořádně si ho užijte. My vám přejeme veselé Vánoce a šťastný nový rok!

Žádné komentáře:

Okomentovat