pondělí 21. listopadu 2016

UPEČTE SI S NÁMI NEODOLATELNÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Vánoce se blíží mílovými kroky a nás čekají příjemné chvíle, při kterých se z trouby line po celém domě vůně cukroví a z rádia hrají koledy. Ale jak se rozhodnout? Vsadit na klasiku, nebo experimentovat a upéct něco naprosto nového? Přinášíme vám recepty na perníčky, ale třeba také na nejen tak ledajaké kuličky. Inspirujte se s námi.


Ořechové hvězdičky s rozinkami

Budete potřebovat:
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g jemně umletých vlašských a lískových oříšků
  • 70 g rozinek
  • 2 žloutky
  • špetku skořice
  • moučkový cukr na vál
  • tuk na vymazání plechu
Postup:
V míse promíchejte prosetý moučkový cukr, umleté vlašské i lískové ořechy, nadrobno nakrájené rozinky, špetku skořice a nakonec žloutky. Vzniklou hustou hmotu dejte na vál a vyválejte na tenký plátek. Vykrajujte hvězdičky a podle fantazie další tvary – srdíčka, kolečka, stromečky…

Vykrojené tvary přemístěte na tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a usušte je v troubě. Po vytáhnutí z trouby je potřete tenkou vrstvou předem připravené polevy a nechte ji dobře zaschnout.

Na polevu budete potřebovat:
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci vody
  • rum podle chuti
Postup:
Prosetý cukr zalijte vodou, přidejte rum dle vlastní chuti a umíchejte hladkou polevu. Dávejte si ale pozor, aby nebyla příliš řídká.

Vánoční mísy

Měkké perníčky

Budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu (nejlépe domácího)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření
  • bílková poleva na ozdobení
Postup:
Nejprve v míse smíchejte všechny suché přísady – mouku, cukr, sodu a koření, poté přidejte ostatní ingredience a vytvořte měkké a poddajné těsto. Těsto zabalte do mikrotenové fólie, vložte do lednice a nechte jej tam přes noc odležet. Druhý den předehřejte troubu na 160 °C a plechy vyložte pečícím papírem. V misce rozmíchejte vidličkou žloutek s lžící vody a nechte si ho připravený na stole. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku přibližně 0,5 cm a vykrajujte různé tvary. Pečte 8-10 minut a po vytažení z trouby potírejte rozšlehaným žloutkem. Po vychladnutí je ozdobte polevou. Perníčky jsou ihned po upečení krásně měkké, a tak s jejich přípravou nemusíte začínat již na začátku prosince.

Kakaové rohlíčky

Budete potřebovat:
  • 360 g másla
  • 160 g cukru moučka
  • 120 g umletých vlašských ořechů
  • 40 g kakaa
  • 560 g hladké mouky
  • vanilkový cukr na obalení
Postup:
Do změklého másla vmíchejte cukr, umleté ořechy, kakao a hladkou mouku, vypracujte hladké těsto a nechejte jej chvíli odležet v lednici. Poté z těsta tvořte rohlíčky, vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě. Hned po upečení obalujte rohlíčky ve vanilkovém cukru a máte hotovo.

Etažéry na cukroví

Kuličky ze slunečnicových semínek sypané kokosem

Budete potřebovat:
  • 1 lžíci pasty z datlí a švestek
  • hrst mletých slunečnicových semínek
  • 2 lžíce mletých rozinek
  • 1 lžíce kokosu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • kokos na obalení
Nejprve si vytvořte pastu z datlí a švestek – umixujte hrst datlí se 6 sušenými švestkami. Poté ji smíchejte s mletými rozinkami, kokosovým olejem, agáve sirupem a přidejte ostatní suroviny. Tvořte menší kuličky, které obalujte v kokosu. Před podáváním nechte vychladnout v lednici.

Vánoční talíře

Také už se vám sbíhají sliny? Nedivíme se, kdo by odolal dalším nápadům na cukroví? Upečte své oblíbené druhy a nechte se zlákat i něčím novým.

Žádné komentáře:

Okomentovat