Ingredience:
- Lilky
- Stroužky česneku
- Pár lístků čerstvé máty
- Olivový olej Extra Virgin
- Chilli papričky
- Bílý vinný ocet
- Hrubozrnná sůl
Postup:
Omyjte lilky a odřízněte stopku a spodní
konec. Oloupejte a nakrájejte na silné plátky nebo proužky.
Umístěte do velké mísy s vodou a
vinným octem, nechte ležet několik minut a pak vymačkejte vodu z každého
plátku rukou do sucha.
Naskládejte do široké sklenice a vždy
vystřídejte vrstvu lilku, vrstvu česneku (pokrájeného na půlky, nebo plátky),
mátu. Každou druhou až třetí vrstvu lilku posolte a posypte drcenými chilli
papričkami. Na poslední vrstvu položte těžítko a lisujte největší možnou vahou
po dobu 24 hodin.
Opatrně vylijte vzniklou tekutinu tak,
aby se lilky ve sklenici nehnuly.
Nechte těžítko na místě (na lilcích) a
vlijte vinný ocet. Po 2 – 3 hodinách opět opatrně slijte. Pak dolijte lilky
olivovým olejem tak, aby jím byly zcela pokryté.
Lilky budou připraveny k jídlu po 30
dnech marinování v oleji.
Žádné komentáře:
Okomentovat