středa 4. června 2014

ROZMARÝNOVÉ ŽELÉ

Želé skvělé na palačinky i k jehněčímu masu

Doba vaření: 1 ½ hodiny
Výtěžnost : 2 kg - 6 středních sklenic
Skladování : 9 měsíců

Ingredience :

  • 1 velká hrst rozmarýnových jehliček, zachováme i stonky
  • 900 g kyselejších jablek, nahrubo nasekaných
  • 900 g krystalového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Předehřejte troubu na 150 ° C (plyn 2). Rozmarýnové jehličky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby 30-40 minut vyschnout . Usušené jehličky dejte stranou.
Nasekaná jablka i s jádry a peckami dejte do velkého hrnce. Přidejte 1,2 litru vody a stonky rozmarýnu. Přiveďte k varu a pak vařte opatrně 30-40 minut, nebo dokud se jablka se nerozvaří. Rozmačkejte zbytky jablek na kaši.
Kaši nalijte do želé sáčku nebo mušelínu, vloženého do cedníku a nechte přez noc odkapat do mísy. Změřte množství šťávy a spočítejte si, kolik cukru přidáte: na každých 600 ml šťávy použijte 450 g cukru (měli byste mít asi 1,2 litru šťávy).
Smíchejte šťávu, cukr, citronovou šťávu a sušené rozmarýnové jehličky do rendlíku a za stálého míchání při střední teplotě ohřívejte až do rozpuštění cukru. Přiveďte k varu a vařte po dobu 20 minut, dokud nezačne směs želírovat. Sundejte hrnec z plotny.
Nechte vychladnout po dobu 10 minut (aby se rozmarýn rozvrstvil do směsi). Naběračkou nalijte do teplých, sterilizovaných sklenic, přikryjte voskovanými papírovými vložkami, utěsněte a polepte jmenovkou. Skladujte v chladu a temnu, po otevření v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat