CITRONOVÝ SIRUP
- Tento sirup sevírujte se studenou vodou jako letní osvěžení, nebo míchaný s tonikem a kapkou Angostury Bitter, nebo jiným hořkým likérem, jako téměř nealkoholický koktejl.
- Výtěžnost: 2-3 x 500 ml lahve
Ingredience:
- 7-10 chemicky neošetřených citronů
- 650 g cukru krystal
- Postup:
- Očistěte citrony a ze 4 kusů ostrouhejte kůrku (tu můžete usušit a posléze využít při pečení).
- V hrnci přiveďte k varu vodu a vhoďte do ní citrony na 1 minutu. Citrony jsou často velmi tvrdé a nepoddajné. Takhle změknou a snadno z nich vymačkáte maximum šťávy. Vyndejte citrony z vody a vodu, ve které jste citrony povařili, nechte stranou. Vymačkejte z citronů 500 ml šťávy.
- Vložte cukr, citronovou kůru a 500 ml vody z povařených citronů do hrnce. Pomalu zahřejte, aby se rozpustil cukr. Pak přiveďte k varu. Přidejte 500 ml citronové šťávy a po dosažení bodu varu sundejte z plotny. Přez síto nalijte do džbánu. Ihned přelijte do teplých, sterilizovaných Kilner lahví a ihned uzavřete víkem.
- Nechte vychladnout, uchovávejte na chladném tmavém místě nebo v lednici a spotřebujte do 4 měsíců.
- Servírujte v poměru 1 díl sirupu ke 4 dílům vody.
-
Žádné komentáře:
Okomentovat