středa 14. května 2014

RYCHLÝ DOMÁCÍ CHLÉB



Výhodou tohoto chleba je, že jej stihnete připravit za pár hodin - i na poslední chvíli, když Vás někdo pozve nečekaně na návštěvu. A věřte, že Vás pak budou zvát čím dál častěji a raději :) A když jej zabalíte do krásné utěrky, učiníte z něj nádherný dárek :)

Doba přípravy: 10 minut + 65 minut kynutí
Pečení: 45 minut



Ingredience:
  • 500 g prémiové hladké pšeničné mouky (Babiččina volba) nebo jiné hladké pšeničné mouky (pšeničnou mouku můžete nahradit 350 g pšeničné a 150 g žitné, případně špaldovou moukou)
  • 1 balíček sušeného droždí (případně kvásek - pak ale nechte těsto kynout přes noc v lednici a po vyjmutí z lednice nechte 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě)
  • 2 lžičky jemné soli
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 300 ml vody o teplotě 35°C
Pro zpestření chuti:
  • na kmínový chléb - na trhu je dostupný velký výběr chlebového koření v bio kvalitě - případně si na pánvi na sucho osmahněte lžíci kmínu, který po vychladnutí nasekejte nadrobno a přidejte do těsta
  • na italský chléb - přidejte 2 lžíce černých oliv a lžíci nasekané rozmarýny, případně i 4 ančovičky nasekané nadrobno, nebo sušená rajčata
  • na slaninový chléb - opečte 3-4 větší plátky libové slaniny na pánvi, spolu s nadrobno pokrájenou cibulí a 2 středními stroužky česneku
  • pesto chléb - přidejte 1 lžíci pesto, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu a lněná nebo piniová semínka - pozor! chléb v tomto případně osolte méně - do těsta dejte jen 1 lžičku soli, protože parmezán i pesto jsou již slané! 
Postup:

Smíchejte suché suroviny a postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne pevné těsto. Vše míchám ručně, trvá to jen pár minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 20 minut na teplém místě. Po té těsto znovu ručně prohněteme. Pomoučíme spodní část/podnos pekárny (aby chleba při pečení nepřilnul), vložíme těsto vytvarované do tvaru koule na podnos a chleba na povrchu několikrát příčně nařízneme ostrým nožem (řez by měl mít cca 3 mm do hloubky) a potřeme 1 lžicí studeného mléka. Necháme znovu kynout cca 45 minut.

Troubu zapneme na horní a spodní ohřev a 245°C. Nádobu s chlebem vložíme do nerozehřáté trouby a pečeme 45-50 minut. Po upečení chléb vyjmeme z trouby, odklopíme opatrně víko (pozor - pod víkem je spousta kondenzované páry) a chleba přemístíme na drátěný rošt, jde jej necháme vychladnout. Pokud chcete lesklou kůrku, doporučuji potřít kůrku chleba, čerstvě vyndaného z trouby, studenou vodou. Doporučujeme sníst do 2 dnů.


Upečeno v nádobě na pečení chleba Emile Henry, ale péct jej můžete i v litinovém hrnci, vhodném do trouby, zapékací nádobě nebo jen tak na plechu s pečícím papírem.

Tip: já ráda přidávám ke chlebu 2 lžíce nadrobno nasekaných domácích sušených rajčat a 1/2 snítky nadrobno nasekaného rozmarýnu. Troubu nechávám přece jen předehřát na 210°C a po vložení chleba ji přenastavím na 245°C. Chleba má pak křupavější kůrku.



Žádné komentáře:

Okomentovat