pátek 16. května 2014

DOMÁCÍ PRECLÍK


S naším receptem je příprava domácích preclíků tak snadná. Nebojte se vyzkoušet!

8 osob = 8 preclíků

Ingredience:
  • 1 sušené droždí 
  • 1 1/2 šálku vlažné vody cca 35°C
  • 1 lžíce cukru
  • 4 1/2 šálku hladké mouky 
  • 2 lžičky soli, hrubě zrnité, např. www.solsan.cz
  • 60 g másla
  • 1 žloutek rozmíchaný se lžící vody

Smíchejte droždí s vlažnou vodou a cukrem a nechte jej vykynout (začne dělat bublinky).
Smíchejte mouku se solí a s vykynutou drožďovou vodou.
Rozpusťte máslo, nechte trochu vychladnout a vmíchejte ho do směsi. Použijte hnětač s háky a postupně zvyšujte rychlost. Pokud těsto i po několika minutách míchání lepí, přidejte další lžíci mouky a míchejte, dokud není těsto hladké a do doby, než se přestane lepit na stěnu mísy. Hníst můžete těsto samozřejmě i ručně - koneckonců, mniši, kteří preclíky začali vyrábět, také neměli elektrické mixéry. 

Když je těsto hladké, přeneste ho do naolejované mísy. Chvíli kutálejte těsto po stěnách mísy, aby se po obvodu obalilo olejem. Nechte přikryté kynout v teple do doby, než zdvojnásobí velikost.

Dejte do velkého hrnce 8+1/2 šálků vody a 1/3 šálku jedlé sody a přiveďte k varu.
Předehřejte troubu na 200°C.

Vyjměte a prohněťte Vaše těsto. Položte je na lehce naolejovanou silikonovou podložku. Rozdělte těsto na 8 částí a každé vyválejte do válečku dlouhého cca 30 cm. Vytvarujte z válečku písmeno " U. " Pak oba konce přeložte přes sebe a vytvarujte preclík.



Tak takhle "ladovsky" má preclík vypadat

Pokud se nechcete trápit s komplikovaným tvarem, váleček jen nakrájejte na 10 - 15 cm dlouhé válečky.

Vhoďte preclíky postupně do vroucí vody a vařte každý po dobu jedné minuty. Jedlá soda ve vroucí vodě dá preclíkům jedinečnou strukturu. Vyjměte preclíky děrovanou lžící z vody a nechte je oschnout. Položte preclíky na lehce namazaný plech. Bohatě potřete žloutkem rozmíchaným se lžící vody, posypte preclík středně hrubou solí a pečte 10 - 15 minut dozlatova.

Pravé domácí preclíky se podávají s hořčicí nebo bavorskou sýrovou pomazánkou Obatzda a dobře vychlazeným pivem ve správné sklenici.

Máme pro Vás sklenice na každý druh piva

Žádné komentáře:

Okomentovat