středa 14. května 2014

BOUILLABAISSE - BUJABÉZA


Pro 8 osob

Ingredience:

  • 2.5 kg směsi bílých ryb (ropušnice, mořský vlk, treska, mořský ďas, krevety, slávky),
  • 2 velké cibule
  • 12 lžic olivového oleje
  • 2 masitá rajčata
  • 1 bouquet garni (svazek čerstvých provensálských bylinek jako tymián, rozmarýn, bobkový list, levandule, petržel)
  • proužek chemicky neošetřené pomerančové kůry
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1 g šafránu
  • sůl
  • pepř
  • případně opečené plátky bílého chleba

Příprava:

Očistíme ryby. Nejprve oddělíme ryby s  pevným masem (ropušnice, mořský ďas) od ryb s měkkým masem (mořský vlk, treska) a krevety a slávky.  Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme opéct na 8 lžících oleje. Spaříme a oloupeme rajčata, rozpůlíme, zbavíme jadřince a pokrájíme nadrobno. Přidáme k cibuli spolu s bouquet garni, česnekem, pomerančovou kůrou, šafránem, solím a pepřem. Na zeleninu v hrnci přidáme, krevety, ryby s pevným masem a na 10 minut odstavíme. Po té přidáme tolik vroucí vody, aby ryby byly ponořené. Přivedeme k varu a prudce vaříme 5 minut. Přidáme měkké ryby a prudce vaříme dalších 5-7 minut. Do talířů vložíme opečený chléb a přelijeme polévkou.

Servírovat můžeme s pikantní omáčkou/majonézou Rouille, kterou si připravíme ze směsi:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • šafrán
  • 2 lžíce strouhanky navlhčené kuřecím vývarem.
Vše smícháme v hmoždíři. Pomalu ke směsi vmícháváme  150 ml olivového oleje tak, aby vznikla omáčka o hustotě hořčice. Omáčku si pak přidáme po lžičce do polévky, aby byla pikantnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat